I oktober skal senioradvokat Vetle og advokatfullmektig Lucie bistå i sin første sak i Høyesterett. I denne artikkelen forteller de om forberedelsene.
Dette er saken
Thommessen representerer Tryg Forsikring i et søksmål anlagt av Å Energi med krav om forsikringsoppgjør for en skade på et løpehjulkammer i et vannkraftverk i 2019. Kraftverket måtte holde stengt fra desember 2019 til februar 2021, og det påløp reparasjonskostnader og kostnader for driftsavbrudd på totalt ca. 77 millioner kroner. Eier av kraftverket krevde forsikringsdekning, og det oppsto uenighet om skaden var dekket av forsikringen.
Hovedspørsmålet i saken er om skaden kan anses som "plutselig" når den utviklet seg over flere tiår, men uten å påvirke driften av anlegget før i 2019.
Tryg Forsikring vant saken både for tingretten og lagmannsretten, men saken slapp inn til Høyesterett og skal høres 15-16. oktober. Spørsmålet er prinsipielt for både kraft- og forsikringsbransjen siden det gjelder et grunnvilkår som benyttes under de fleste tingsskadeforsikringsavtaler, og saken har fått stor oppmerksomhet.
Teamet fra Thommessen består av partner Andreas Meidell som prosessfullmektig for Tryg Forsikring, og bistås av advokat Vetle Nordstoga og advokatfullmektig Lucie Fossum Simonsen.
Tredje instans
– Denne saken har vært omfattende og teknisk krevende, med mange rettslige spørsmål og anførsler i ulike retninger. Når den nå skal behandles i Høyesterett, vil det kun være ett spesifikt spørsmål som vurderes, nemlig om skaden kan anses som "plutselig" selv om den har utviklet seg over flere år.
Det sier advokatfullmektig Lucie Fossum Simonsen, som har jobbet med saken siden den først ble behandlet i tingretten. Nå som saken er i siste rettsinstans, er forberedelsene annerledes.
– Forberedelsene innebærer en grundig gjennomgang av alt vi allerede har, ettersom saken allerede har vært behandlet i to instanser. Vi har også søkt etter flere rettskilder enn tidligere, inkludert internasjonale kilder som dansk og svensk rettspraksis, samt overvært en annen forsikringssak i Høyesterett. Dette er en del av forberedelsene, fortsetter hun.
Juridiske rettskildesøk kan være både utfordrende og tidkrevende.
– Det som skiller seg litt ut med rettskildesøkene i forberedelsen til høyesterettssaker, er at man gjerne tar kontakt med utenlandske advokater for å undersøke om de har behandlet lignende vilkår eller problemstillinger i sine land. Dette er noe man vanligvis ikke gjør i andre saker, legger hun til.
Skriftlige vitneforklaringer
Senioradvokat Vetle Nordstoga er også en del av teamet. Han forteller at høyesterettssaker er mer konsentrerte og fokuserer mer på smalere, mer spesialiserte spørsmål.
– De rettslige problemstillingene settes på spissen, og man går mer i dybden, sier han og legger til:
– I tillegg vil det ikke i denne runden være vitneførsel gjennom muntlige avhør, så forberedelsene er litt annerledes enn i de lavere rettsinstansene. Før behandlingen i Høyesterett har vi jobbet med vitner om utarbeidelse av skriftlige forklaringer, legger Vetle til.
Å jobbe i team
I teamet diskuterer de konkret hvilke oppgaver som skal utføres og hvordan de skal løse dem.
– Teamet består gjerne av en advokatfullmektig, en senioradvokat og en partner. Vanligvis utarbeider fullmektigen et førsteutkast, gjerne sammen med senioradvokaten, før den sendes videre oppover i systemet. Til slutt ender vi med et endelig produkt, sier Lucie.
Det er heller ikke uvanlig at advokatene sparrer med andre avdelinger og fagområder internt i Thommessen, for eksempel via en faglunsj.
– Da får vi muligheten til å diskutere med kolleger som har bransjespesifikk kunnskap om temaet vi står overfor. Dette har vist seg å være svært verdifullt i flere saker, sier Vetle.
– Jeg setter alltid pris på diskusjonene vi gjør internt, da det alltid er noen som tenker annerledes enn en selv, legger Lucie til.