Hvordan få mest mulig ut av et trainee-opphold? Her deler vi våre beste tips!
Advokatfullmektig Eyolf Aarø
- Ta deg tid til å levere et produkt du er stolt av. Noen sa til meg en gang at alt du leverer fra deg skal være "perfekt i dine øyne". Du har gjerne bedre tid enn du tror, og den du skal levere noe for setter oftest mer pris på å få noe som er gjennomarbeidet, enn noe som er gjort i hu og hast for å overholde en tidsfrist. Om du får dårlig tid, spør om det er mulig med utsettelse.
- Du er her fordi vi mener du har noe å bidra med, så ikke tenk at de "over deg" alltid vet best og kan rette opp i alle feil du eventuelt gjør. Hvis noen for eksempel spør deg om et rettskildesøk, er det gjerne fordi de oppriktig trenger å få ny informasjon om temaet. Da er du "eksperten". Kom også gjerne med egne innspill.
- Vær nysgjerrig! Nysgjerrigheten er en av Thommessens verdier, så det er tydelig at det settes pris på. Spør om jussen, spør om bransjen og spør om klientene. Da tenker jeg at man får et bedre inntrykk av helheten, sammenlignet med at man graver seg ned i rettskildesøk om mer eller mindre obskure temaer uten å helt vite hvorfor.
Advokatfullmektig Pernille Bergan Yang
- Vis engasjement og lærevillighet. Det er ingen som forventer at du som trainee er faglig utlært eller har inngående bransjekunnskap om alt vi driver med. Still spørsmål om oppgaven/saken og vær nysgjerrig på kontekst og klienten. Dette vil gi deg mer motivasjon i utførelsen av oppgaven, samtidig som det viser at du har et ønske om å lære og forstå.
- Bruk kollegaene dine som faglige sparringspartnere. Du er en del av firmaet! Ikke vær redd for å benytte deg av de ressursene du har tilgjengelig. Spill på egne og andres styrker, og ta diskusjoner dersom det kan bidra til å heve kvaliteten på din leveranse til oppdragsgiver.
- Ha tillit til egne ferdigheter. Det er bra og sunt å være ydmyk, men det er også rom for å komme med egne synspunkter og innspill. Som trainee kan du ha unike perspektiver og tilby en frisk tilnærming til saker. Når du har tillit til egne ferdigheter, vil det også være lettere for andre å ha tillit til deg.
Advokatfullmektig Emilie Peluffo Gulbrandsen-Dahl
- Bruk tid på å forstå oppgaven du får. Veldig ofte blir man så ivrig når man får en spennende oppgave at man vil sette i gang med én gang. Mitt tips er å ta seg tid til å være sikker på at du forstår oppgaven ordentlig. Hva er hovedfokus i oppgaven du er gitt, hvilke sider av saken er mindre relevante, når må arbeidet være ferdig osv.
- Still spørsmål fortløpende. Å stille spørsmålene du sitter inne med er alltid mye bedre enn at man ender opp på feil kurs. I tillegg gir det gjerne en fin anledning til å sette seg ned og diskutere saken og til å bli bedre kjent - to fluer i én smekk!
Advokatfullmektig Espen Breiteig
- Ta ansvar og vis initiativ: Vær aktiv i sakene du jobber med ved å ta ansvar og vise initiativ. Følg opp med kollegene dine og hold deg selv ansvarlig for det du har lovet å gjøre. Hvis du har sagt at du vil gjøre noe, sørg for å fullføre det og tilby nødvendig oppfølging. Be om muligheten til å delta i klientmøter, rettsmeklinger eller rettssaker. Dette gir verdifull innsikt i advokatprofesjonen og viser at du er engasjert i arbeidet.
- Vær pålitelig: Vis at du er pålitelig ved å møte opp til avtalt tid, levere arbeid av høy kvalitet og sørg for å respektere avtalte frister. Dersom du ser at du ikke vil klare å fullføre oppgaven i tide, kommuniser dette tidlig og tydelig til oppdragsgiver slik at dere kan finne en løsning sammen. Dette skaper tillit, viser at du er til å stole på og at du kan få ansvar for viktige oppgaver også i fremtiden.
- Vær en effektiv kommunikator: I Thommessen jobber vi mye i team, og vi hjelper og støtter hverandre. Hold kollegaene dine oppdatert på fremdriften i oppgavene du jober med. Hvis du støter på utfordringer eller trenger hjelp, sørg for å gjøre egne undersøkelser på forhånd. Når du ber om veiledning, kom gjerne med et løsningsforslag sammen med utfordringen. Å være en god kommunikator bidrar til et godt samarbeid og sikrer at du tar ansvar på en effektiv måte.
Advokatfullmektig Ola Krogdahl
- Tør å være deg selv. Når du er på traineeopphold hos oss ønsker vi å bli kjent med deg, den du er, hva du er interessert i og hva som engasjerer deg. I Thommessen er vi et team og det er når vi kjenner hverandre godt og kan spille på hverandres kompetanse at vi sammen oppnår de beste resultatene.
- Engasjer deg sosialt. Under traineeoppholdet skal du ikke bare bli kjent med Thommessen som arbeidsplass; du skal bli kjent med alle menneskene som jobber i Thommessen. Ta de mulighetene du får til å bli kjent med de rundt deg, både på avdelingen og utenfor avdelingen, om det er en kaffe i kaffebaren eller det er på afterwork.
- Still spørsmål og vær nysgjerrig. Vis engasjement for de oppgavene du får. Dette gjelder både de faglige sidene, men også for faktum i saken. Tørr å stille spørsmål slik at du kan gi deg selv de beste muligheter for å bidra til å løse de problemstillingene som klienten står ovenfor. Vis at du har et ønske om å lære av og forstå både klientene og dine kollegers utfordringer. På denne måten kan du på best mulig vis bidra til at vi løser klientens utfordringer og de problemstillinger du står ovenfor.
Advokatfullmektig Jonas William Eikenes Lødøen
- Bruk trainee-perioden til å lære noe du ikke kan fra før. Som trainee vil du trolig få arbeidsoppgaver om temaer du ennå ikke har lært i løpet av jusstudiet, eller som ligger på siden av kjernepensum. Hvis du er nysgjerrig i møte med disse oppgavene kan læringsutbyttet bli enormt – og du vil garantert sitte igjen med erfaringer du ellers ikke ville fått.
- Ta eierskap til arbeidet du gjør. Husk at vi har valgt å satse på deg fordi vi ser et potensiale. Ikke undervurder ditt eget bidrag fordi du "bare" er en trainee. Hvis du blir bedt om å bidra i en sak er dette fordi vi mener du har evnene som trengs for å klare oppgaven. Det betyr ikke at du ikke kan be om hjelp, men husk at det er mye god læring i å prøve selv.
- Bli kjent med oss! Samtidig som vi ønsker å bli kjent med deg og hvem du er, vil jeg oppfordre deg til å benytte sjansen til å bli kjent med Thommessen som organisasjon og som arbeidsgiver. Ikke minst vil jeg oppfordre deg til å bli kjent med noen av de flotte menneskene som er ansatt hos oss. Jeg er overbevist om at dersom du klarer å bygge en relasjon til dine kolleger vil terskelen for å be om hjelp være lavere. Og ikke minst kan disse relasjonene være nyttige for deg når du i fremtiden skal inn i arbeidslivet.