Et velfungerende og forutsigbart regelverk er avgjørende for å legge til rette for bærekraftig mineralutvinning. I takt med økende behov for mineraler i det grønne skiftet, er det nå en omfattende rettsutvikling på gang, både nasjonalt og internasjonalt.
Mineralutvinning i Norge er i dag regulert av flere lover. Den sentrale er mineralloven fra 2009, som gir rammene for leting, undersøkelse og utvinning av mineralressurser. I tillegg er plan- og bygningsloven, forurensningsloven og naturmangfoldloven viktige for blant annet arealplanlegging, miljøhensyn og naturvern. Forvaltningen av mineralressursene skjer gjennom Direktoratet for mineralforvaltning med Bergmesteren for Svalbard (DMF).
Sammen utgjør disse lovene et rammeverk som skal balansere næringsutvikling og bærekraft.
Ny minerallov under utvikling
Et bredt sammensatt lovutvalg – Minerallovutvalget – leverte i juli 2022 forslag til ny minerallov i NOU 2022:8. Formålet er å modernisere og tydeliggjøre regelverket, og styrke forutsigbarheten, både for næringen og for forvaltningen.
Blant Minerallovutvalgets forslag var:
- Gjennomgående modernisering av loven for å gjøre den mer forståelig, og for å gjøre anvendelsen av loven mer forutsigbar for forvaltningen og mineralnæringen
- Endringer og presiseringer knyttet til forholdet til samiske rettighetshavere
- Bedre system for prøvetaking, datahåndtering og rapportering
- Bedre koordineringen mellom ulike regelverksprosesser
- En tydeligere utvikling i retning av en ressursforvaltningslov
Utredningen var på offentlig høring høsten 2022, og responsen har i stor grad vært positiv. Høringsinnspillene har særlig løftet frem behovet for god samhandling mellom utvinningsinteresser, grunneiere, kommuner, samiske rettighetshavere og naturhensyn.
Nærings- og fiskeridepartementet (NFD) startet oppfølgingen av arbeidet høsten 2023. Den 27. mars 2025 fremmet NFD sitt forslag til en ny minerallov (Prop. 71 L (2024-2025)). I lovforslaget fulgte NFD opp flere av Minerallovutvalgets forslag, mens enkelte forslag ikke ble fulgt opp. NFD foreslår i hovedsak:
- Bærekraftig forvaltning: Lovforslaget legger vekt på bærekraftig, sosialt og økonomisk forsvarlig mineralutvinning.
- Forenkling av prosesser: Målet er å forbedre og forenkle loven for å øke verdiskapingen i norsk økonomi.
- Samordning av saksbehandling: Innføring av en generell samordningsplikt for mineralvirksomhet for å unngå motstridende krav og unødvendige forsinkelser.
- Felles undersøkelsestillatelse: Oppheving av dagens prioritetssystem og innføring av en felles, eksklusiv undersøkelsestillatelse for statens mineraler, industrimineraler og lette metaller.
- Høring av undersøkelsesplaner: Krav om at tiltakshaver må utarbeide en undersøkelsesplan som skal på høring før undersøkelser settes i gang.
- Redusert varighet av tillatelser: Undersøkelsestillatelsens varighet reduseres fra syv til tre år, med krav om aktivitet for forlengelse.
- Rapporteringsplikt: Innføring av rapporteringsplikt for uttak av mineraler som skjer i forbindelse med annen bruk av grunnområdet.
- Nasjonale sikkerhetsinteresser: Lovforslaget inkluderer bestemmelser for å ivareta nasjonal sikkerhet knyttet til mineralvirksomhet.
- Styrking av samiske rettigheter: Utvidelse av anvendelsesområdet for særregelen som gjelder samiske forhold til hele det tradisjonelle samiske området.
- Tydeliggjøring av folkerettslige forpliktelser: Forslaget inkluderer grep for å sikre at saksbehandling er i tråd med folkerett og styrker vernet av samiske rettighetshavere.
Regjeringens mineralstrategi
Som et supplement til lovarbeidet la regjeringen i juni 2023 frem Norges mineralstrategi, som trekker opp fem hovedprioriteringer:
- Raskere realisering av norske mineralprosjekter
- Bidrag til en sirkulær økonomi
- Mer bærekraftig mineralnæring
- Bedre tilgang til privat kapital
- Styrket rolle som stabil leverandør av råvarer til grønne verdikjeder
Strategien skal bidra til økt tempo i prosjektene og styrke Norges posisjon i en strategisk viktig næring. NFDs forslag til ny minerallov må anses som et sentralt virkemiddel for å bidra til å nå disse målene.
EUs Critical Raw Materials Act (CRMA)
Utviklingen i EU har stor betydning for rammeverket også i Norge. EUs Critical Raw Materials Act (CRMA) ble lagt frem av EU-kommisjonen 16. mars 2023, og er nå formelt vedtatt og trådte i kraft i EU 23. mai 2024. CRMA har som mål å sikre EUs tilgang på kritiske råvarer, og introduserer blant annet:
- Nasjonale "hurtigløp" for tillatelser til strategiske prosjekter
- Mål for selvforsyningsgrad i EU
- Krav til kartlegging og kunnskapsgrunnlag
- Forsterket koordinering på tvers av medlemslandene
Regjeringens foreløpige posisjon om CRMA var klar i juli 2023. Norge uttrykte da støtte til EUs ambisjoner og tiltak for mer effektive nasjonale søknadsprosesser knyttet til utvinning. Samtidig ble det påpekt at prosessene i tilstrekkelig grad må sikre miljø, sikkerhet og urfolks rettigheter. Regjeringens posisjonsnotat konkluderte imidlertid ikke på vurderingen om hvorvidt forordningen skal innlemmes i EØS-avtalen.
En rekke europeiske sivile samfunnsorganisasjoner har uttrykt skepsis til flere sider ved rettsakten, blant annet til strømlinjeforming av utvinningstillatelser. I NFDs lovforslag er det ikke klargjort om – og eventuelt hvilke av – elementene i CRMA som vil anses ivaretatt med vedtakelsen av en ny minerallov. Vi antar spesielt at EUs krav om nasjonale hurtigløp for tillatelser til strategiske prosjekter vil kreve nytt lovarbeid fra NFDs side.
Hva betyr dette i praksis?
Regelverksutviklingen peker mot et mer helhetlig og samordnet system for mineralforvaltning, med tydeligere krav, kortere saksbehandlingstider og bedre ivaretakelse av samfunnsinteresser. For aktører i bransjen vil det være viktig å følge utviklingen tett – både når det gjelder nasjonale lovendringer og EUs reguleringer.
Ta gjerne kontakt med oss for mer informasjon om det rettslige rammeverket for mineralutvinning og hvordan vi kan bistå i prosjekter under utvikling.
Spotlight
Fornybare energiprosjekter mot 2030
Norge er avhengig av mer fornybar energi om vi skal lykkes med det grønne skiftet og nå målet om å redusere utslippene av klimagasser med 55 prosent innen 2030. Her kan du bli bedre kjent med hvordan vi jobber for å realisere fornybare energiprosjekter for fremtiden.
Les mer