Hvordan er det å være ny i Thommessen? Danske Daniel Loft jobber til daglig i Kromann Reumert i København, men har det siste året vært på utplassering i Thommessen i Oslo.
– Først og fremst vil jeg rekke en stor takk til gjengen i Thommessen. Fra dag én har jeg følt meg veldig velkommen. I tillegg er det vanskelig å finne noe å klage på når du har fått jobbe i den beste kontorbygningen i Oslo med utsikt over fjorden, og en veldig bra kaffebar hvor =Kaffe serverer alle slags forbudte bakverk hele dagen.
Det forteller Daniel, som det siste året vært en del av Thommessen M&A-avdeling. Han hadde sin siste arbeidsdag i Oslo 30. august.
– Det har vært en glede å jobbe sammen med så dyktige og hyggelige kollegaer – fra partnerne til forretningsstøtte. Transaksjonsavdelingens ledende markedsomdømme er velfortjent, og jeg har lært mye, forteller Daniel.
Allerede tidlig i sin Thommessen-periode var det særlig to ting som stakk seg ut for Daniel: en sterk strategisk retning og fokuset på prosjektledelse. I forlengelsen av dette har han hatt sitt første møte med åpent landskap.
Prosjektledelse: Et felles språk for hele firmaet
I tillegg til at Daniel tidlig la merke til en sterk strategisk retning, mener han også at ledelsen er flink til å kommunisere strategien tydelig til alle ansatte.
– Ledelsen beskriver også ganske åpent utfordringene som firmaet må takle kollektivt for å nå mål. Den imponerende utviklingen i antall ansatte og den raske utviklingen av spesialistpraksiser for å imøtekomme klientbehov, eksemplifiserer Thommessens syn på at "vi ser ingen begrensninger", forteller Daniel.
En viktig faktor for at Thommessen skal nå sine mål, er måten advokater jobber sammen med hverandre, og sammen med firmaet ellers. Derfor tar alle i Thommessen kurs i prosjektledelse, med tilhørende eksamen.
– Prosjektperfeksjon er en av mine profesjonelle interesser. Det å ha et felles språk i hele firmaet, forenkler implementering og prosesser betydelig. Alt i fra prosjektoppstart til debrief, og det å alltid be om kundeevalueringer etter prosjektet, sier Daniel.
Disse enkle verktøyene, når de brukes konsekvent, legger grunnlaget for en kultur med beste praksis, mener Daniel.
– Dette støttes også av et åpent kontorlandskap, som fortsatt er uvanlig i flere advokatfirmaer, men som etter min erfaring bare fremmer samarbeid, sier Daniel.
Fordeler med åpent landskap – og noen ulemper?
Da Thommessen flyttet inn i nye lokaler i Oslo høsten 2021, flyttet alle medarbeiderne inn i et aktivitetsbasert kontorlandskap. Det samme gjorde medarbeiderne i Stavanger da de flyttet inn i nytt kontor i juni i år. Felles for begge lokalene er at de legger til rette for samhandling, kunnskapsoverføring og innovasjon. Alle, fra Managing Partner og kontorleder til traineer, har faste plasser i et åpent landskap. Man velger selv om man ønsker å jobbe i åpent landskap, i grupperom eller i stillerom – alt etter hvilke oppgaver man skal løse, og hvem man eventuelt skal jobbe sammen med.
I M&A-avdelingen i Oslo, hvor Daniel har jobbet det siste året, sitter tre partnere og elleve advokater/advokatfullmektiger i sammen i landskap. I tillegg er det ofte traineer på opphold som vanligvis plasseres i mini-team ledet av en partner.
– Alle kontorpultene har nøyaktig samme størrelse og samme utstyr. Det er ingen separate kontorer for partnerne, og de har samme oppsett som traineene, forteller Daniel.
Han mener åpent landskap fungerer veldig bra, særlig for arbeidsgrupper som er så samarbeidsorientert som M&A.
– Når alle sitter i en åpen setting som inviterer til samarbeid, fører det nettopp til det; en veldig innbydende, flat struktur med naturlige muligheter for samarbeid innen team og på tvers av team, siden man bare kan stikke hodet over pulten og koble seg på, forteller Daniel, og fortsetter:
– Å ha min nærmeste partner og resten av teamet rundt meg, gjorde dem mye mer tilgjengelige for spørsmål, noe som er avgjørende for nyansatte. Det åpne landskapet har fremmet bredere og hyppigere sosial samhandling. Å bli inkludert går raskere på denne måten, enn hvis jeg hadde vært alene på et kontor, forteller Daniel.
Men hva er den største ulempen?
– Overraskende nok er den største ulempen ikke mangelen på konsentrasjonsmuligheter, siden det finnes mange stillerom og gode støydempende hodetelefoner, men heller at fortrolige én-til-én-samtaler, enten personlige eller sakrelaterte, krever mer planlegging i stedet for å bare lukke døren, forteller Daniel.
Han mener likevel at dette ikke overskygger fordelene.
Et åpent kontorlandskap inviterer til akkurat den kulturen som bør understøtte et moderne advokatfirma i toppsjiktet: meritokrati, samarbeid og et åpent og inviterende miljø. Daniel Loft
Advokat i Kreumann Reumert
"Fot i bakken" og ski på beina
Å jobbe med transaksjoner i Norge har ikke vært veldig annerledes enn i Danmark, ifølge Daniel. Fra et juridisk perspektiv har ikke forskjellene vært store. Likevel finnes det noen barrierer for at praksisen skulle ha kunnet foregå på identisk måte i de to landene, mener han.
– Det er små, men betydelige, kulturelle forskjeller i M&A-forhandlinger. For eksempel anses det i Norge som ganske uhøflig å gå direkte til de viktigste spørsmålene uten høflighetsfraser først, forteller Daniel.
Loven er naturlig ulik på flere måter, selv om den bygger på en felles nordisk og EU-bakgrunn, legger han til.
– Denne forskjellen bør imidlertid ikke overdrives. De største forskjellene gjelder nok sektorspesialisering og utviklede praksiser. For eksempel er praksisen knyttet til kapitalmarkeder mye mer utviklet i Norge på grunn av et høyere aktivitetsnivå, og det er et annet nivå av sektorspesialisering i landene, sier Daniel.
En siste og ganske åpenbar forskjell; språket. Å ta en "fot i bakken" gir kanskje ikke så mye mening om man tolker det bokstavelig.
– Dansker og nordmenn forstår ikke alltid hverandre like godt – særlig når presisjon er viktig. En særlig takk til klienten som, da norsken min ble for uforståelig, vennlig ba hele teamet om å bytte til engelsk for å spare meg for forlegenhet, forteller Daniel.
I tillegg til å ha opplevd noen forskjeller innenfor kontorets vegger, har Daniel nytt godt av en ganske annerledes natur her i nord.
– Norsk natur kunne jeg sagt mye om, men det er grunnen til at Norge har blitt mitt favorittland over noe annet, forteller han.
I løpet av sitt år i Oslo har Daniel hatt ski på beina for første gang siden barndommen. Det oppsummerer han slik:
– Med all respekt for Thommessen, den norske vinteren har vært et høydepunkt under mitt utplasseringsopphold. Å kunne ta banen i 20 minutter fra sentrum, og å gå på ski en gang i uken er en veldig enkel måte å unngå en klassisk nordisk vinterdepresjon på. Jeg har blitt en brukbar danske på ski, noe som tilsvarer en veldig dårlig nordmann. Etter ett år i Oslo ødelegger jeg heldigvis ikke skiløypene lenger, noe som er en dødssynd i de fleste deler av Norge.