1. april 2025 overføres tilsynet med løpende informasjonsplikt og utsatt offentliggjøring av innsideinformasjon, tilsynet med tilbakekjøp av aksjer og stabilisering, samt oppgaven som tilbudsmyndighet, fra Oslo Børs til Finanstilsynet. Overføringen medfører viktige endringer for utstedere av noterte aksjer og obligasjoner på Euronext Oslo Børs, Euronext Expand og Euronext Growth Oslo.
Overføringen av tilsynsansvaret medfører følgende endringer
Ingen informasjonsplikt ved beslutning om utsatt offentliggjøring av innsideinformasjon
Som følge av endringene, skal ikke utstedere lenger informere Euronext Oslo Børs om at det er besluttet utsatt offentliggjøring av innsideinformasjon. Denne informasjonsplikten er ikke lovpålagt og har tidligere kun vært forankret i Euronext Oslo Børs' eget regelverk. Ved overføringen av tilsynsmyndigheten til Finanstilsynet er det besluttet at denne informasjonsplikten ikke videreføres. Det betyr at utstedere fra og med 1. april 2025 ikke skal gi slikt varsel overhodet, verken til Euronext Oslo Børs eller til Finanstilsynet.
Skriftlig melding etter offentliggjøring av innsideinformasjon som har vært gjenstand for utsatt offentliggjøring
Reglene om offentliggjøring av innsideinformasjon og utsatt offentliggjøring av innsideinformasjon følger av MAR. Samtidig som en utsteder offentliggjør informasjon som har vært gjenstand for utsatt offentliggjøring, skal utstederen orientere om dette i form av en skriftlig melding til kompetent myndighet. Slik notifikasjon skal fra og med 1. april 2025 sendes til Finanstilsynet ved å benytte Altinn-skjema KRT-1801, og ikke løsningen i NewsPoint som har vært i bruk siden gjennomføringen i MAR i mars 2021.
For norske utstedere vil det kun være personer som kan representere utstederen i Altinn som kan sende inn notifikasjonen. Utstedere må derfor være påpasselige med at personen som skal være ansvarlig for slik innsendelse, har nødvendig rolletilgang. For utenlandske utstedere sendes notifikasjonen via innsenderens personlige bruker i Altinn. Vi antar dette vil fungere på samme måte som ved innsendelse av KRT-1500 for primærinnsidere og deres nærstående i dag, dvs. uten at det kreves noen særskilt verifisering av om innsenderen kan representere den utenlandske utstederen.
Notifikasjonen skal sendes til Finanstilsynet umiddelbart etter at innsideinformasjon som har vært gjenstand for utsatt offentliggjøring, er offentliggjort. Finanstilsynet kan i tillegg be utstederen om en skriftlig redegjørelse for vurderinger knyttet til innsideinformasjonen og vilkårene for utsatt offentliggjøring. Regelendringen reduserer derfor ikke behovet for at utstedere dokumenterer interne innsidevurderinger og beslutninger om utsatt offentliggjøring.
Tilbudsmyndighet
Verdipapirhandelloven har regler om tilbudsplikt og fremsettelse av frivillig tilbud om kjøp av aksjer i selskaper notert på regulert marked, som i Norge omfatter Euronext Oslo Børs og Euronext Expand. Melding om at tilbudsplikt er utløst, og melding om at det eventuelt er besluttet å fremme frivillig tilbud, skal fra og med 1. april 2025 sendes til Finanstilsynet, som deretter vil offentliggjøre meldingen. Finanstilsynet vil også være rett mottaker for søknad om dispensasjon fra tilbudsplikt ved erverv fra konsolidert part og søknad om unntak fra reglene om selskapsovertakelser. Videre er det Finanstilsynet som skal avgjøre hvem som skal avgi uttalelse om et oppkjøpstilbud på vegne av selskapet.
Tilbakekjøp av aksjer og kursstabilisering
MAR har regler om hvordan utstedere kan nyte godt av en såkalt "safe harbour" fra potensielle anklager om markedsmisbruk ved gjennomføring av tilbakekjøp av egne aksjer. Det stilles blant annet krav til at utstedere ved tilbakekjøp skal innrapportere hver transaksjon knyttet til tilbakekjøpsprogrammet til kompetent myndighet. Tilsvarende skal stabiliseringstransaksjoner også rapporteres til kompetent myndighet. Finanstilsynet overtar 1. april 2025 rollen som kompetent myndighet, herunder oppgaven med å føre tilsyn med utstedernes overholdelse av vilkårene for tilbakekjøp og kursstabilisering. Den praktiske rapporteringsrutinen endres imidlertid ikke for utstedere. Rapporteringsplikten overfor Finanstilsynet vil fortsatt oppfylles ved at utstedere rapporterer ved å sende børsmelding som offentliggjøres på NewsWeb. Malene for offentliggjøring og rapportering av transaksjoner ved tilbakekjøpsprogrammer og stabiliseringstransaksjoner vil følge dagens veiledning og maler fra børsen, som tilgjengeliggjøres på Finanstilsynets nettsider.
Likebehandling av aksjonærer og obligasjonsinvestorer
Dagens krav til likebehandling av aksjonærer og obligasjonsinvestorer vil oppheves i børsens eget regelverk. Det vil imidlertid fortsatt følge et krav om likebehandling i både aksje- og verdipapirhandelloven. Formålet med endringen er å synliggjøre at Oslo Børs ikke vil føre noe særskilt tilsynet med at utstederne overholder det lovpålagte likebehandlingsprinsippet. Oppfølging av likebehandlingsprinsippet tilligger etter dette domstolene.
Børsklagenemnden erstattes av Finansklagenemnden som klageinstans
Børsklagenemnden ble opprettet for å ivareta behovet for en klagenemnd der børsen utførte myndighetsoppgaver og fattet enkeltvedtak etter forvaltningsloven. Som følge av at tilsynet med informasjonsplikten og oppgaven som tilbudsmyndighet overføres fra Oslo Børs til Finanstilsynet, vil nemnden erstattes av Finansklagenemnden som klageinstans. Pågående klageesaker som er oversendt Børsklagenemnden før 1. april 2025 skal ferdigbehandles av nemnden.
Videreføring av informasjonsformidling til Euronext Oslo Børs
Bruk av NewsPoint
Etter overføringen av tilsynsmyndighet til Finanstilsynet skal utstederne på Oslo Børs benytte NewsPoint som før, med unntak av at notifikasjonen om utsatt offentliggjøring skal sendes til Finanstilsynet gjennom Altinn. NewsPoint skal fortsatt benyttes der dette kreves i henhold til børsens regelverk, slik dette lyder etter 1. april 2025. For eksempel skal NewsPoint benyttes til offentliggjøring av finanskalender, offentliggjøring av informasjonsdokument på Euronext Growth Oslo, registrering av primærinnsidere og deres nærstående, samt informasjonsgivning til Euronext Oslo Børs i forbindelse med utstedelse av nye aksjer. Videre kan NewsPoint fortsatt benyttes til offentliggjøring av informasjon i børsmeldinger.
Varslingsplikt ved offentliggjøring av særlig kurssensitiv informasjon
Regelen om varsling til Euronext Oslo Børs i forkant av offentliggjøring av særlig kurssensitive opplysninger videreføres også. Dette innebærer at utstederne fortsatt skal kontakte avdeling Markedsovervåkningen i forkant av offentliggjøring av særlig kurssensitiv informasjon. Børsen vil deretter vurdere om handelen i aksjen bør suspenderes før offentliggjøringen.
Flaggemeldinger
Det skjer ingen endringer i håndteringen av flaggemeldinger. Dette innebærer at Euronext Oslo Børs, sammen med utstederselskapet, fortsatt vil være mottaker av flaggemeldinger knyttet til aksjer i utstedere som har Norge som hjemstat og som er notert på Euronext Oslo Børs eller Euronext Expand.