ThommessenFlow Finn folk
Fagstoff

Landbasert akvakultur: Høringsforslag om endringer i regelverket

Laks

Den 26. august 2024 la Nærings- og fiskeridepartementet frem et forslag om betydelige endringer i regelverket for tillatelser til landbasert akvakultur. Forslaget erstatter det ufullstendige regelverket som kom på høring 26. mai 2023 og vil forhåpentligvis lede til opphør av den midlertidige stansen i tildeling av akvakulturtillatelser på land.

I forslaget har Nærings- og fiskeridepartementet gått bort fra tidligere forslag om funksjonskrav som vilkår for tildeling av landbaserte tillatelser, ettersom dette ikke lengre er foreslått inntatt i laksetildelingsforskriften § 7-2. I stedet foreslås detaljerte krav til desinfeksjon av inntaksvann (sjøvann og ferskvann) i akvabiosikkerhetsforskriften. Det foreslås videre at samme krav til desinfeksjon skal gjelde for alle akvakulturanlegg på land. Krav om desinfisering vil kunne føre til økte investeringskostnader og økt energiforbruk, særlig for de rene gjennomstrømmingsanleggene.

Her er de mest sentrale punktene og de konkrete kravene som er foreslått:

Klargjøring av grensen mellom akvakultur "på land" og "i sjø"

  • Forslaget spesifiserer krav til anleggets plassering for å tydeliggjøre hva som omfattes av "landbasert" akvakultur.
  • Rettssaken om Losna Seafood AS sitt anlegg fra høsten 2022 viste at grensen mellom sjø og land ikke nødvendigvis er så enkel å trekke. Staten fikk ikke gjennomslag hos domstolen for sitt syn, og i forslaget spesifiseres derfor nye krav til anleggets plassering for å tydeliggjøre hva staten mener skal anses som "landbasert" akvakultur.
  • Det foreslås en endring i laksetildelingsforskriften § 7-2 andre ledd, hvor "på land" beskrives som: "dersom anlegget ligger på fast grunn eller utfylte masser på områder ikke dekket av vann". Dette inkluderer områder som ikke er dekket av vann ved lavvann, men utelukker områder som tidvis oversvømmes, for eksempel ved flom.

Forslag om nye krav til desinfeksjon av inntaksvann (sjøvann og ferskvann)

  • Forslag til krav om desinfeksjon av inntaksvann for alle landbaserte akvakulturanlegg for å redusere risikoen for smittespredning gjennom vannet. Det er ikke lagt opp til en risikobasert vurdering av hvorvidt desinfeksjon bør gjennomføres, men foreslås som et absolutt krav for alle anlegg.
  • Godkjente metoder inkluderer:
    • UV-bestråling med en minimumsdose på 25 mWs/cm².
    • Ozonering til restozon ≥ 0,1 mg/l etter 3 minutters kontakttid (for ferskvann).
  • Departementet foreslår at kravene skal gjelde ved etablering og ved vesentlige endringer av landbaserte anlegg, og skal gjelde uavhengig av om det er matfisk, settefisk, postsmolt eller stamfisk i anlegget.
  • Disse kravene er foreslått som en ny bestemmelse i akvabiosikkerhetsforskriften § 6b.
  • Andre metoder kan også brukes, forutsatt at disse har dokumentert tilsvarende effekt og at de er forhåndsgodkjent av Veterinærinstituttet.
  • Krav om desinfisering vil kunne føre til økte investeringskostnader og økt energiforbruk, særlig for de rene gjennomstrømmingsanleggene.

Art- og teknologinøytralitet

  • Det foreslås videre at endringene skal være teknologinøytrale, slik at de dekker alle miljøpåvirkninger uavhengig av produksjonsteknologi og art. Dette er for å sikre at regelverket holder følge med teknologisk utvikling og miljøutfordringer.

Våre anbefalinger

Vi oppfordrer våre klienter til å gjennomgå de foreslåtte endringene nøye og vurdere hvordan disse kan påvirke eksisterende og/eller planlagte landbaserte anlegg. Det kan være viktig å gi tilbakemeldinger i høringsprosessen, særlig for eldre anlegg som planlegger en oppgradering/endring.

Fristen for å sende høringsinnspill er 21. november 2024. Ta gjerne kontakt med oss for spørsmål.

Kontaktpersoner